E-kirjoja kirjastosta?

Olen kovin huono ostamaan e-kirjoja. Muutaman ilmaisen kirjan olen Elisa Kirjasta ladannut, mutta siihen se on jäänyt. Project Gutenbergiäkin olen muuttaman kerran käyttänyt, mutta sivuston huono käytettävyys ei sovi kärsivällisyydelleni ja sielläkin on tarjolla vain vanhempia kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat päättyneet.

E-kirjoja on ollut huonosti saatavilla kirjastoista, koska kustantamot ovat olleet nihkeitä myymään niitä lainauskäyttöön (varmasti hintakin on ollut hidastava tekijä). Pikkuhiljaa valikoima on kuitenkin laajentunut kotimaisenkin kirjallisuuden puolella. Itse yllätyin valikoiman laajuudesta kun etsin jotain kirjaa, jota ei meillä kotikirjastossa ollut paikalla, ja ajattelin vilkaista josko jostain löytyisi e-versio samaisesta kirjasta. Kotikunnassani Salossa e-kirjavalikoima on olematon. Ellibsin kautta on saatavilla joitakin tietokirjoja pääasiassa tietotekniikan alalta ja nekin jo kymmenisen vuotta vanhoja.

Käytän lähinnä Vaskikirjastojen (osa Varsinais-Suomen kunnista) ja Helmetin (Helsingin seudun kunnat) e-kirjakokoelmia, ja siksi käytän niitä tekstissä esimerkkeinä. Muillakin Suomen kirjastoilla toki on e-kirjoja, kaikkien kirjastojen e-kirjakokoelmia pääset selaamaan tästä.

Linkkien toimivuus ja ajantasaisuus on tarkistettu tekstin kirjoitushetkellä.

Mistä löytyy lainattavia e-kirjoja?

OverDrive Media Consule -sovelluksessa pääsee
suoraan kirjaston kokoelmaan
Vaskikirjastoilla ja Helmetissä e-kirjoja löytyy laidasta laitaan ja moneen makuun. Sekä Vaskissa että Helmetissä on Ellibs, josta löytyy suomen- ja ruotsinkielisiä kirjoja, ja Overdrive, jossa on lähinnä englanninkielistä kirjallisuutta. Molemmissa valikoimaa pääsee selaamaan vaikka ei olisikaan kirjastokorttia, vasta lainausvaiheessa kortti pitää olla käsillä. Kirjastokortin näihin kirjastoihin saa, vaikka ei asuisikaan paikkakunnalla. Suomalainen osoite riittää, ja kortti on käytävä hakemassa kirjastosta henkilökohtaisesti.

Vaski-kirjastojen toimipisteet löytyvät täältä ja Helmetin täältä. Tietysti myös muilla Suomen kirjastoilla on e-kirjoja, maakuntakirjastoilla usein enemmän kuin yksittäisillä kaupungeilla tai kirjastokimpoilla. Lisäksi on olemassa valtakunnallinen eKirjasto-palvelu, jossa pääsee selaamaan koko Suomen kirjastojen e-kirjakokoelmia. Kirjastokorttia tarvitaan vasta lainausvaiheessa.


Millä laitteilla e-kirjoja luetaan?

Näillä minä luen e-kirjoja: tabletilla ja puhelimella
Sekä Ellibsin että Overdriven kirjoja voi lukea selaimessa, jolloin ei tarvita mitään lukuohjelmia. Tietokoneella molempien palvelujen kirjoja luetaan käyttöjärjestelmästä riippumatta Adobe Digital Editions -ohjelmassa, jonka voi ladata täältä. Kirjojen lukemista varten tarvitaan Adoben tunnus, ja sen luominen on ilmaista.

Älypuhelimella tai tabletilla kirjoja voi lukea sovelluksissa. Eri käyttöjärjestelmiin on tarjolla eri sovellukset. Täältä näet, minkä sovelluksen tarvitset Ellibsistä lainattua kirjaa varten. Overdrivesta lainattuja kirjoja varten tarvitaan OverDrive Media Console -sovellus, joka löytyy sovelluskaupasta tai täältä.

Tarkemmat ohjeet lukuohjelmien valintaan ja lataamiseen löytyvät täältä (Vaskikirjastot) ja täältä (Helmet).

Miten e-kirjoja lainataan?

Bluefire readerin kirjahyllynäkymä:
Lainattujen lisäksi olen ladannut
Bluefiren valikoimasta ilmaisia
Sherlock Holmes -kirjoja.
Sekä Vaskikirjastoissa että Helmetissä on omat sivut e-aineistolle, jossa kerrotaan kirjastojen kokoelmista ja josta löytyy ohjeet lukuohjelmien lataamiseen, kirjojen lainaamiseen ja lukemiseen. Kirjojen lainaamiseen tarvitaan kirjastokortin numero ja pin-koodi. Käytännössä lainaaja etsii haluamansa e-kirjan, klikkaa sen tiedot auki, klikkaa lainaa-nappulaa, syöttää kirjastokorttinsa numeron ja pin-koodin ja pääsee sen jälkeen lukemaan kirjaa selaimessa tai lataamaan sen lukuohjelmaansa.

Yhtä nimekettä on aina rajattu määrä, joten e-kirjatkin voivat olla jollain muulla lainassa. Laina-aika on yleensä pisimmillään 14 vuorokautta, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti takaisin lainattavaksi. Kätevää, ei voi tulla myöhästymismaksuja! Kirjoja voi myös varata, jolloin kirja lainautuu sinulle automaattisesti kun edellinen on sen palauttanut, ja palvelu lähettää tästä myös sähköpostin jos niin haluat. Varausmaksujakaan ei e-kirjojen kohdalla ole.

Overdrivessa lainojen määrää on rajoitettu (Vaski 4 kpl ja Helmet 5 kpl). Ellibsistä voi Vaskin kautta lainata kerralla niin paljon kuin tahtoo, Helmetissä lainat on rajoitettu viiteen kappaleeseen. Lainat voi palauttaa etuajassa, eikä määrärajoituksista ole ainakaan minulle ollut haittaa. Overdrivessa kirjoja voi myös viedä toivelistalle, jolloin mielenkiintoisia nimekkeitä ei tarvitse muistaa ulkoa tai kirjoittaa ylös.

Omia kokemuksiani lainatuista e-kirjoista

Minulla on käytössäni iPad ja iPhone, joilla molemmilla lukee ihan sujuvasti, kännykällä tosin ei kovin pitkää pätkää jaksa tihrustaa. Pädillä lukee sujuvasti monta tuntia putkeen, kun näytön kirkkauden säätää omille silmille sopivaksi. Molemmissa laitteissani on kolme sovellusta e-kirjojen lukemiseen: iOS:n oma iBooks, Bluefire reader Ellibsistä lainattuja kirjoja varten sekä Overdriven sovellus sieltä lainattuja kirjoja varten. iBooks ja Overdrive synkronoivat luettavan kirjan laitteiden välillä, joten kirjan lukemista voi jatkaa kummalla laitteella vain ja aina on (pitäisi olla) siinä kohdassa, mihin viimeksi jäi. Bluefire readerissa en ole saanut jaettua luettavana olevaa kirjaa toisen laitteen kanssa, mutta Ellibsistä pystyy lataamaan lainaamansa kirjan useampaan laitteeseen. Oikea sivu pitää sitten vaan etsiä itse.

Laitteesta riippuen sivulle mahtuu enemmän tai
vähemmän tekstiä :)
Lukeminen on sujunut kaikilla kolmella sovelluksella hyvin, ja jokaisesta sovelluksesta löytyy paljon säätömahdollisuuksia. Tekstin kokoa voi muuttaa, taustaväriä ja näytön kirkkautta voi muuttaa ja muitakin asetuksia löytyy. Ilta- ja yölukemiseksi e-kirjat eivät oikein sovi, sillä laitteiden valo huijaa ihmisen aivoja ja nostaa vireystilaa. Tämä on tietysti yksilöllistä, herkkäunisen kannattaa tarttua mieluummin tavalliseen kirjaan, vaikka joku toinen nukahtaakin kesken e-kirjan lukemisen.

Matkalla e-kirjat olivat kätevämpiä kuin kassillinen oikeita kirjoja. Ja jos etukäteen lainatut kirjat eivät tuntuneetkaan houkuttelevilta, pystyi uuden kirjan lainaamaan saman tien. Minä pystyn lukemaan autossa, ja siinäkin pidin pädiä kätevämpänä kuin oikeaa kirjaa: kirjanmerkkiä ei tarvinnut etsiä keskeytysten ajaksi ja pädi oli kevyt kannatella. Laturikin oli lähellä jos virta sattui olemaan vähissä.

Nykyään minulla on melkein aina joku kirja puhelimessa, ja luen muutaman sivun jos joudun odottamaan tai olen töissä tauolla ilman seuraa. Puhelin kulkee yleensä aina mukana ja kirjat siinä samalla, fyysistä kirjaa harvoin tulee ottaneeksi mukaan varmuuden vuoksi.

Joku jossain blogikirjoituksessa aikoja sitten harmitteli, ettei osaa kirjata luettujen sivujen määrää, koska on lukenu kirjan e-kirjana. Minä olen ratkaissut ongelman vilkaisemalla jostain kirjastotietokannasta kirjan painetun version sivumäärän ja kirjaan sen. Sama määrä tekstiähän se kuitenkin on. :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille